Connect with us

Stiri economice

Liviu Dragnea și inteligența artificială

Publicat

pe

Probabil că nu sunt bani, „nu este spaţiu bugetar” pentru aşa ceva. Sau poate că este un moment prost fiindcă riscăm să se sperie armata de funcţionari de stat care plimbă hârtii prin diverse instituţii, că nu va mai fi nevoie de ei şi vor rămâne fără joburi. În orice caz, ideea este că acolo unde aproape toţi ceilalţi au simţit nevoia să facă front comun, noi am ales să stăm deoparte şi să ignorăm subiectul.

De-a lungul istoriei, de fiecare dată când o naţiune a ajus să aibă o poziţie dominantă în faţa altora, acest lucru s-a datorat progresului tehnologic. Fie că acesta s-a numit ştiinţa navigaţiei, fie că a fost vorba despre armele de foc sau motorul cu aburi, ştiinţa a fost cea care a împins o ţară în fruntea plutonului. Aşa se explică nivelul diferit de trai din interiorul diverselor graniţe. Cei care au reuşit să ţină pasul cu noile cuceriri ale tehnicii au devenit de fiecare dată cei care vor fi dus-o mai bine. Iar ceilalţi, cu cât au adoptat mai târziu noile trenduri, cu atât mai mult i-a costat în termeni de prosperitate. Există la ora actuală câteva noi direcţii mondiale în ştiinţă care preocupă toată lumea cercetării: computerele cuantice, energia regenerabilă, inteligenţa artificială. Niciunul dintre acestea nu este poate mai importantă şi mai controversată decât cea din urmă. Minţi luminate, precum cea a regretatului Stephen Hawking sau a celebrului patron al Tesla, Elon Musk, au avertizat că dezvoltarea Inteligenţei Artificiale (IA) ar putea duce chiar la extincţia rasei umane. Cu alte cuvinte, nu este vorba doar despre o nouă tehnologie care va crea sau nu avantaje celor care o deţin, ci chiar o chestiune de viaţă şi de moarte. Muţi se vor întreba, probabil, de ce nu renunţăm pur şi simplu la IA dacă ea este chiar atât de periculoasă. Ei bine, aşa ceva este deja de domeniul imposibilului. Prea mulţi bani au fost investiţi în această direcţe şi prea multe rezultate pozitive s-au făcut simţite pentru a se mai putea ajunge la un consens general în direcţia opririi investiţiilor în IA. Mirajul unei lumi în care oamenii nu vor mai fi nevoiţi să muncească, în timp ce toate activităţile care azi pot fi catalogate drept muncă vor fi făcute doar de roboţi, este prea seducătoare pentru a fi abandonată. Mai ales că toate acestea se vor întâmpla cu un minim consum de energie, provenit aproape exclusiv din resurse regenerabile. Un asemenea scenariu nu este nicidecum de domeniul fantasticului. Ba mai mult, savanţii sunt în stare să bage mâna în foc că oamenii care vor trăi în această lume sunt deja nascuţi de ceva timp.


 

Ce fac guvernanţii noştri, sub bagheta lui Liviu Dragnea, în timp ce lumea trăieşte acestă poveste demnă de literatura SF? Îşi exprimă preocuparea şi îngrijorarea faţă de redefinirea familiei în Constituţia ţării. Este drept, au mai existat timpuri în care unii trimiteau oameni pe Lună în timp ce alţii mureau de inaniţie. Mă întreb, însă, noi, românii, în care parte a Universului ne dorim să trăim. Nu de alta, dar progresul tehnologic are prostul obicei să pătrundă în vieţile noastre indiferent dacă ne dorim sau nu. Iar atunci când acest lucru se va întâmpla, va conta extrem de mult la care capăt al situaţiei ne aflăm.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE

Publicat

pe

După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană. 

Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.

Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.

De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.

Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.

Citeste in continuare

Evenimente

Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR

Publicat

pe

Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.

Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.

Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.

Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.

Citeste in continuare

Evenimente

Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere

Publicat

pe

Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.

Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.

Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.

Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.

De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.

Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește      cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.

În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE