Ce spun pasagerii despre companiile aeriene? 1 din 5 călători sunt afectați de zboruri anulate sau întârziate

0
112

Unu din cinci pasageri afectaţi de zboruri anulate sau întârziate este abandonat pe aeroport sau nu primeşte suficiente informaţii, ajutor sau mâncare şi băutură din partea companiilor aeriene, arată un studiu realizat pe 7.103 persoane de către AirHelp. Datele au fost furnizate de YouGov Deutschland GmbH, în urma unui sondaj pe un eşantion reprezentativ de 7.103 respondenţi cu vârsta de peste 18 ani, din care 6.648 de pasageri, realizat între 31 ianuarie şi 6 februarie 2018, în Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia, Danemarca, Italia şi Norvegia.  

Aşadar, 14% din pasagerii participanţi la studiu susţin că există prea puţin spaţiu pentru picioare între scaunul pe care îl ocupă şi cel din faţă. “În încercarea de a creşte veniturile, companiile aeriene introduc mai multe rânduri de scaune în aeronave pentru a transporta mai mulţi pasageri, ceea ce duce la micşorarea spaţiului dintre scaune. În plus, sunt companii aeriene care permit transportarea gratuită doar a bagajelor de mână, ceea ce duce la ocuparea spaţiului dedicat din avion, dar şi a celui dintre scaune, în condiţiile în care spaţiul dintre scaune e deja redus”, spune Radu Ștefan, country manager AirHelp România.

Unu din 10 călători a întâlnit însoţitori de bord nepoliticoşi, 7% dintre respondenţi sunt obligaţi să îşi înregistreze bagajul de mână la biroul de check-in, 4% sunt nevoiţi să îşi schimbe locul în avion şi 5% s-au văzut nevoiţi să achite suplimentar pentru costurile ascunse.

Potrivit Regulamentului European 261, pasagerilor afectaţi de zboruri întârziate mai mult de două ore şi efectuate pe o distanţă de peste 1.500 km companiile aeriene trebuie să le ofere vouchere pentru mâncare şi băutură şi posibilitatea de a efectua două apeluri telefonice sau de a transmite două email-uri. Dacă este necesar, companiile aeriene trebuie să ofere cazare şi transferuri. Dacă zborul întârzie mai mult de trei ore, ori este anulat din motive care ţin de transportatorii aerieni, inclusiv greve spontane, pasagerii au dreptul la despăgubiri de până la 600 de euro de persoană.

“Pasagerii români trebuie să ştie că de acum dreptul lor la despăgubiri de până la 600 de euro este garantat inclusiv când au loc greve spontane ale piloţilor şi ale altor angajaţi ai companiilor aeriene, potrivit unei decizii recente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Astfel, grevele spontane nu mai intră la categoria circumstanţe extraordinare, cum sunt condiţiile meteo nefavorabile sau urgenţele medicale”, a explicat Radu Ștefan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here