Antena 1 și Antena 3 ies din grila must carry, a cabliștilor. Au semnat cu RCS RDS ca să fie transmise doar contra cost

0
78

Capital a anunţat încă din luna mai că Antena îşi va scoate televiziunile din grila must carry, pe un model folosit anterior de Pro TV. 

În cazul Pro TV, veniturile postului au crescut substanţial după ce au ieşit din grila obligatorie, fără ca audienţele să fie afectate. Și în cazul Pro TV au fost negocieri dure, în parte purtate inclusiv prin acuzaţii în presă. 

Decizia Antena , spun sursele Capital, ar veni ca urmare a scăderiii încasărilor din publicitate.

Nici de această dată, reprezentanţii Antena 1 nu au comentat informaţiile. 

Atunci când a decis, în 2013, să se retragă din grilă, ProTV, principalul concurent al Antena, a intenţionat să obţină venituri suplimentare de la operatorii de cablu.

Și a reuşit. Cât timp se află în grila must carry, televiziunile nu primesc bani de la companiile de cablu. Televiziunile mai mici îşi doresc să fie în această listă, pentru a îşi creşte audienţa, însă cele mari, căutate de mare parte din publicul din România, îşi pot permite să ceară cabliştilor bani pentru prezenţa în grilele lor.

În prezent, Antena 1 este, de departe, cea mai mare televiziune din lista must carry, Antena 3 este una dintre cele mai mari televiziuni  de ştiri.

După decizia Pro TV, din 2013, au existat mai multe discuţii şi şicane între televiziune şi firmele de cablu însă, în cele din urmă, beneficiind şi de suţinerea publicului, Pro TV a reuşit să negocieze o sumă pe care să o primească pentru a fi difuzată pe cablu.

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here