Connect with us

Stiri economice

Banca Transilvania atacă poziția BCR

Publicat

pe

Sistemul bancar din întreaga lume trece prin consolidări, realizate prin fuziuni şi achiziţii, pentru a face faţă competiţiei tot mai mare generată, printre altele, de inovaţiile tehnologice. În 2017 au avut loc 49.448 fuziuni şi achiziţii la nivel global în sistemul bancar, cu o valoare totală de 3.600 miliarde dolari, în uşoară creştere faţă de 2016, iar anul acesta nu va fi diferit. Și în ţara noastră se schimbă peisajul bancar, cu atât mai mult cu cât din totalul de circa 35 de bănci doar primele 15 contează cu adevărat. 

Banca Naţională a României (BNR) a actualizat, la începutul anului, lista băncilor sistemice, cele care sunt considerate mari comparativ cu activele sistemului financiar şi în cazul unor probleme ar putea destabiliza întregul sistem. În condiţiile în care sistemul bancar finanţează în proporţie de 90% economia internă este uşor de înţeles de ce sunt atât de importante instituţiile financaire. Cele nouă bănci nominalizate sunt Banca Comericală Română, BRD – Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, UniCredit Bank, Alpha Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Bancpost. Pe listă ar fi trebuit să fie şi ING Bank, care îndeplineşte toate criteriile BNR şi ale Băncii Centrale Europene (BCE), dar banca este doar o sucursală a ING Bank Amsterdam. 

Nu este nicio surpriză că băncile sunt cam aceleaşi din top zece cel mai mari bănci din România. Între timp însă, Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania (BT), iar procesul de integrare va fi finalizat anul acesta, astfel încât BT va putea raporta cifre mai mari. De altfel, BT se va apropia de liderul pieţei, BCR, după ce anul trecut a depăşit BRD – Societe Generale la capitolul active.

Pe lângă Banca Transilvania şi Bancpost, o altă achiziţie importantă a fost cea a Băncii Româneşti de către OTP Bank. Tranzacţia nu a fost aprobată însă de BNR, iar fuziunea a picat, lăsând Banca Românească, parte a grupului National Bank of Greece, să caute alt cumpărător. Grupul elen este obligat să vândă banca din România conform înţelegerilor dintre guvernul grec şi instituţiile internaţionale. 

O fuziune gigant ar putea avea loc la nivel internaţional, cu efecte 

directe în ţara noastră, între UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, şi Societe Generale din Franţa. Tranzacţia ar putea avea loc anul viitor, în prezent fiind blocată de situaţia dificilă în care se află guvernul italian, dar şi cea a Societe Generale care trebuie să îşi cureţe bilanţul de activele aflate în litigiu sau care nu sunt importante pentru obiectul principal de activitate. Pentru România, unde cele două bănci au active importante şi sunt pe un trend de creştere în ultimii ani, fuziunea ar înseamna apariţia unui nou lider pe piaţă, dar nu suficient de mare pentru a fi blocat de Consiliul Concurenţei sau de BNR. 


 

Topul activelor

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE