Connect with us

Stiri economice

Românii își vor putea face singuri asigurare. Guvernul a aprobat Ordonața de Urgență

Publicat

pe

Această formulă financiară este foarte des întâlnită în multe dintre ţările europene şi presupune asocierea persoanelor fizice sau a companiilor într-o societate care să poată emite asigurări.  

 „Piaţa asigurărilor este a oamenilor care participă la ea prin plata poliţelor de asigurare. Prin asigurări mutuale participanţii vor căpăta încredere în beneficiile conceptului de asigurare a unor riscuri pe care nu le-ar putea suporta nimeni dacă ar fi singuri si dauna se produce. Asigurările dau curaj iniţiativelor oamenilor şi companiilor în a-şi asuma riscuri pentru a le fi mai bine, să îşi asigure confortul unei vieţi liniştite, sau a unei activităţi profitabile. Sistemul societăţilor mutuale ar trebui să pună asigurările la îndemâna românilor şi a companiilor româneşti, corespunzător cu salariile şi nevoile lor. Asigurările se întorc cu faţa către români, dar şi cetăţenii vor privi altfel asigurările. Oamenii pot devenii proprii asiguratori in cadrul societăţilor mutuale ”,  spune Cornel  Coca Constantinescu(foto), iniţiatorul proiectului de lege şi vicepreşedintele sectorului de asigurări din cadrul ASF.

Proiectul de lege conceput de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), despre care Capital a scris în premieră, porneşte de la ideea că în mai multe ţări europene, cum ar fi Franţa, societăţile de asigurări mutuale reprezintă, ca număr, peste 70% din totalul firmelor care activează în domeniu.

Antreprenori sau liber profesionişti din sectoare întregi ale economiei, cum ar fi agricultura, reuşesc să facă economii considerabile şi să se protejeze de riscuri prin faptul că se unesc în societăţi mutuale de asigurare. “Acestea pot juca un rol esenţial în stabilitatea şi dezvoltarea pieţei, putând determina creşterea gradului de asigurare a populaţiei, a bunăstării financiare a acestora, prin reducerea pierderilor financiare când anumite riscuri se produc. Astfel se pot asigura servicii şi produse propriilor membri care sunt si asigurători si asiguraţi, aducând acel element de coeziune socială, economică şi teritorială, generând capital şi creând locuri de muncă în România, completând acele produse şi servicii existe la societăţile clasice de asigurări, punând accent pe mutualitate şi diversificare”, ne-a explicat Cornel Coca Constantinescu.

 

Soluţie ideală pentru liberi profesionişti şi agricultori

Pentru liber profesioniştii din România care sunt obligaţi să încheie asigurări de răspundere, soluţia unei societăţi mutuale pare perfectă. În această situaţie sunt, de exemplu, practicienii în insolvenţă, avocaţii, arhitecţii sau medicii. Dacă ei s-ar constitui ca acţionari într-o societate mutuală, preţurile pe care le plătesc pentru asigurarea obligatorie de răspundere faţă de terţi ar fi considerabil mai mici.

Mai mult, modul de funcţionarea al unei societăţi mutuale presupune ca acţionarii care într-un anumit an nu au întegistrat daune să beneficieze de reduceri pentru prima de asigurare, în funcţie de rezervele consituite de societatea mutuală.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

Evenimente

Rezervele în valută ale BNR au scăzut cu 1,6 miliard de euro în noiembrie

Publicat

pe

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere cu 2,65% comparativ cu nivelul de la 31 octombrie 2024, informează un comunicat al Băncii Centrale.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 4,374 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 6,041 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 8,399 miliarde euro, scrie Agerpres.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2024 au fost de 69,573 miliarde euro, faţă de 71,361 miliarde euro la 31 octombrie 2024.

Plăţile scadente în luna decembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 441 milioane euro.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE