Stiri economice
Curtea de Conturi, puţine atribuţii şi pensii speciale
Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL, are ca scop, menţionat în raportul Comisiei de buget a Senatului, corelarea prevederilor actualei legi a Curţii de Conturi cu standardele internaţionale de audit şi o mai bună transparenţă şi responsabilitate în gestionarea fondurilor din sectorul public şi în administrarea patrimoniului. Potrivit actului normativ, adoptat cu 76 de voturi „pentru”, 7 – „împotrivă” şi 5 abţineri, la cererea Camerei Deputaţilor sau a Senatului Curtea de Conturi controlează modul de gestionare a resurselor publice şi raportează cele constatate, informează digi24.ro.
Care sunt principalele modificări:
Noile prevedeeri amputează puterea Curţii însă conferă drepturi suplimentare angajaţilor. Care sunt modificările:
în cazul controalelor care vizează şi proceduri de achiziţii publice, punctele de vedere ale Agenţiei Naţionala pentru Achiziţii Publice (ANAP) sunt obligatorii. USR obiectează că deoarece ANAP este în subordinea Guvernului prevederea este neconstituţională căci CC este în subordinea Parlamentului.
Curtea de Conturi va controla modul de administrare şi cheltuire a banilor publici de către instituţiile statului şi ale sectorului public, dar nu se va putea pronunţa asupra oportunităţii acestor operaţiuni
Dispare obligaţia recuperării prejudiciului, iar fapta trebuie să fie obligatoriu ilicită. Cât priveşte prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, definiţia acestuia era iniţial: ”pierdere provocată patrimoniului public sau patrimoniului unei entităţi auditate, ca urmare a săvârşirii unei fapte ilicite de către o persoană cu atribuţii în administrarea patrimoniului unei entităţi auditate. Prejudiciul trebuie să fie recuperat integral prin acoperirea pierderii şi a beneficiilor nerealizate.” La propunerea Guvernului Dăncilă, din definiţie a fost eliminată obligativitatea recuperării integrale a prejudiciului, iar în definiţia acestui termen a fost păstrată doar condiţia existenţei faptei ilicite: ”pierdere provocată patrimoniului public sau privat al statului, al unei unităţi administrativ-teritoriale sau al unei entităţi publice a acestora, ca urmare a săvârşirii unei fapte ilicite”.
Dacă în legea în vigoare Curtea de Conturi prezenta Parlamentului doar un raport asupra conturilor de gestiune ale bugetului general consolidat din exerciţiul bugetar expirat, cuprinzând neregulile constatate, în proiectul adoptat de Senat Curtea de Conturi prezintă Parlamentului încă două rapoarte pe lângă cel stipulat anterior şi anume un raport anual de activitate a Curţii de Conturi şi raportul public anual referitor la stadiul implementării recomandărilor formulate ca urmare a activităţilor specifice desfăşurate.
Evenimente
Acțiunile Tesla au explodat, după victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA
Acţiunile Tesla au explodat vineri la bursa din New York, după ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale. Acestea au atins o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, un record al ultimilor doi ani.
Acţiunile producătorului de automobile electrice au crescut cu peste 6%, ajungând la un maxim al ultimilor peste doi ani, de 315,56 dolari, după ce au crescut cu 19,3% până la închiderea de joi.
Compania a depăşit evaluarea de 1 mld. dolari pentru prima dată în mai mult de doi ani.
Miliardarul ar putea face presiuni pentru o reglementare favorabilă a vehiculelor autonome pe care Tesla le plănuieşte şi, de asemenea, ar putea determina Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi din SUA să amâne potenţialele acţiuni de aplicare a legii care implică siguranţa sistemelor actuale de asistenţă la condus ale Tesla, a declarat o sursă pentru Reuters.
Musk s-a concentrat pe tehnologia vehiculelor care se conduc singure, renunţând la planurile de a construi o maşină economică cu un preţ sub 30.000 de dolari. Cu toate acestea, obstacolele de dezvoltare şi reglementare au întârziat comercializarea unor astfel de tehnologii.
„Tesla şi CEO-ul Elon Musk sunt probabil cei mai mari câştigători ai rezultatului alegerilor şi credem că victoria lui Trump va ajuta la accelerarea aprobării de reglementare a tehnologiei de conducere autonomă a companiei”, a declarat Garrett Nelson, analist senior de acţiuni la CFRA Research.
Acţiunile Tesla au crescut la sfârşitul lunii octombrie, după ce compania a raportat o creştere a marjei de profit trimestriale, susţinută de vânzările software-ului foarte profitabil de asistenţă la condus Full Self Driving. De ani de zile, Tesla este cel mai valoros producător auto din lume, cu Toyota Motor din Japonia, BYD din China şi alţii în urma sa cu câteva sute de miliarde de dolari.
Evenimente
Gaura din buget a ajuns la aproape 53% din PIB. De unde a luat statul cei mai mulți bani de împrumut
Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,7%, de la 52% în iulie (PIB conform comunicatului Institutului Național de Statistică din 10 octombrie 2024). Adică, aproape 900 de miliarde de lei.
Datoria administrației publice a urcat, în august 2024, până la 886,983 miliarde lei, de la 876,288 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.
Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,7%, de la 52% în iulie (PIB conform comunicatului Institutului Național de Statistică din 10 octombrie 2024).
În a opta lună a anului, datoria pe termen mediu și lung s-a majorat la 831,952 miliarde de lei, de la 824,06 miliarde de lei în iulie, iar cea pe termen scurt a crescut la 55,031 miliarde lei, de la 52,228 miliarde de lei în luna anterioară.
Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 746,643 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 123,864 miliarde de lei.
Datoria în moneda națională se ridica la valoarea de 426,171 miliarde lei, cea în euro la 376,955 miliarde de lei echivalent, iar datoria în dolari americani la 82,638 miliarde echivalent lei.
De asemenea, datoria administrației publice centrale ajunsese, în august 2024, la 864,742 miliarde de lei, în urcare de la 854,206 miliarde lei, în iulie, din care 809,765 miliarde de lei pe termen mediu și lung. Cea mai mare parte a datoriei administrației centrale era contractată în lei (408,595 miliarde de lei) și în euro (372,294 miliarde de lei, echivalent).
Datoria administrației publice locale a urcat la 22,237 miliarde de lei, de la 22,081 miliarde de lei, în luna anterioară, din care 22,187 miliarde de lei pe termen mediu și lung.
Totodată, datoria internă a administrației publice se cifra, în august 2024, la 435,268 miliarde de lei, respectiv 25,5% din PIB (25,5% din PIB în iulie), din care 417,832 miliarde de lei datorie a administrației centrale și 17,436 miliarde de lei datoria administrației locale.
Conform datelor MF, datoria externă a administrației publice era de 451,715 miliarde de lei, respectiv 26,8% din PIB (26,6% din PIB în luna anterioară), din care 446,91 miliarde de lei datorie externă a administrației publice centrale și 4,8 miliarde de lei datoria externă a administrației publice locale.
Evenimente
Criză de oameni, în agricultură și industria alimentară. Salariile pot ajunge și la 12.000 de lei
Agricultura și industria alimentară trec printr-o gravă criză de personal, motiv pentru care tot mai mulți angajatori se îndreaptă către studenți pentru a-i convinge să lucreze în aceste domenii.
Domeniul agriculturii și industriei alimentare din România se confruntă cu o lipsă acută de specialiști, fapt ce determină antreprenorii să își îndrepte atenția către viitori angajați încă din timpul studiilor universitare. Salariile în aceste sectoare pot ajunge până la 12.000 de lei lunar, iar interesul pentru a atrage noi talente este în creștere. Recent, la Iași, s-a desfășurat o bursă a locurilor de muncă, unde mulți studenți au semnat contracte cu angajatorii chiar în timpul evenimentului.
Cătălina Carmaciu, studentă la master în industria alimentară, deja activă în acest domeniu, a venit la târg în căutarea unei oportunități mai bune. „Mi-aș dori să fac un doctorat și să urmez o carieră în mediul universitar, dar mă atrage și munca în fabrică”, a declarat ea. Un alt tânăr prezent la târg a subliniat că există o gamă variată de opțiuni de angajare: „Îmi caut un loc de muncă în domeniu, pe controlul produselor. Piața este vastă, avem opțiuni”.
Au fost și studenți care au reușit să își asigure un loc de muncă pe loc. „Este primul târg la care particip și am avut norocul să găsesc un post în industria alimentară, la o fabrică de procesare a produselor din carne”, a spus o altă studentă. Rectorul Universității de Științele Vieții din Iași, Gerard Jităreanu, a evidențiat cererea mare pentru specializări în industria alimentară, agricultură, horticultură, marketing, management și agro-business.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, aproximativ 11% din forța de muncă din România activează în agricultură, însă majoritatea nu deține studii de specialitate. „Peste 90% dintre cei din domeniu nu au experiență formală sau studii superioare. Salariile încep de la 3.000 de lei și pot ajunge la 10.000-12.000 de lei”, a precizat Vasile Stoleru, prorector al universității.
În contextul acestei crize, 8 din 10 studenți ai Universității de Științele Vieții din Iași își găsesc locuri de muncă încă din facultate sau imediat după absolvire. Companiile depun eforturi considerabile pentru a atrage proaspeții absolvenți, iar Cătălin Petrache, director de dezvoltare în cadrul unei companii de consultanță agricolă, a declarat: „Nu e simplu să găsim colegi, dar avem răbdare. Angajăm de obicei proaspeți absolvenți, credem în tineri și în noutate”.
Petronela Iacob, specialist în resurse umane în industria alimentară, le-a transmis studenților că este important să își completeze cunoștințele teoretice cu practică: „Foarte mulți se orientează spre analiza calității, mai puțin spre producție. E nevoie de răbdare pentru a învăța și practic ceea ce se predă în cei patru ani de studii”.
Datele INS arată că aproape 7% dintre antreprenorii din România au afaceri în agricultură, confirmând importanța acestui sector și nevoia de profesioniști bine pregătiți.
-
Evenimenteacum 15 ore
Fuziunea din Rusia care ar putea crea al doilea mare producător de petrol din lume
-
Evenimenteacum 12 ore
Florin Cîțu spune că România va introduce cota progresivă de impozitare
-
Evenimenteacum 9 ore
Criză de oameni, în agricultură și industria alimentară. Salariile pot ajunge și la 12.000 de lei
-
Evenimenteacum 6 ore
Gaura din buget a ajuns la aproape 53% din PIB. De unde a luat statul cei mai mulți bani de împrumut
-
Evenimenteacum 2 ore
Acțiunile Tesla au explodat, după victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA