Connect with us

Stiri economice

Dividendele aduc un plus de 11% pentru Bursa de Valori Bucureşti la finalul primului semestru

Publicat

pe

„Investitorii care au deţinut acţiuni în principalele companii listate la BVB au putut beneficia, chiar şi în condiţii complexe de piaţă, de un avans de două cifre al BET-TR, un indice reprezentativ pentru piaţa noastră de capital având în vedere dividendele consistente, după ce acesta a încheiat primele şase luni cu un plus de 11%, unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeană”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB. 

Valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacţionate la BVB după prima jumătate a anului a depăşit 1,5 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni din piaţa principală a crescut cu 3,3% şi s-a apropiat de nivelul de 10 milioane de euro. 

Performanţa pieţei locale de capital a fost întărită de dezvoltarea mai multor aspecte de natură să îmbunătăţească experienţa investiţională, lucru recunoscut la nivel internaţional de una dintre cele mai importante agenţii de evaluare. 

„Dincolo de cifre, primul semestru s-a încheiat cu o recunoaştere internaţională din partea furnizorului global de indici MSCI, care a upgradat criteriile de accesibilitate ale României pentru trei aspecte: reglementări de piaţă, flux informaţional şi tranzacţionare, ceea ce ne arată că proiectele pieţei de capital din România sunt pe direcţia corectă şi că percepţia investitorilor faţă de piaţa locală se îmbunătăţeşte,’ a spus Adrian Tănase, CEO al BVB. 

La finalul primelor şase luni, capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a depăşit 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de aproape 36 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii iunie. 

Potrivit comunicatului, prima jumătate de an a adus la BVB două listări (una tehnică şi un IPO), două emisiuni de obligaţiuni (una municipală şi alta corporativă), o perioadă de reaşezare a pieţei (dar cu un indice care include dividendele cu o creştere de 11%) şi o recunoaştere din partea agenţiei de evaluare MSCI cu privire la îmbunătăţirea unor aspecte ale pieţei locale de capital. 

Acţiunile Elvila SA, simbol bursier ELV, unul dintre cei mai importanţi producători de mobilă din România, au intrat la tranzacţionare pe 1 februarie pe piaţa AeRO a BVB, în urma unei listări tehnice. Listarea tehnică este procesul prin care o companie intră la tranzacţionare fără a fi necesară o ofertă anterior listării, ceea ce înseamnă că structura acţionariatului societăţii nu este afectată în niciun fel, iar compania decide să beneficieze de avantajele de a fi o companie listată la bursă, precum vizibilitate suplimentară, credibilitate sau transparenţă. 

Acţiunile Purcari Wineries, producător de vin de top din Europa Centrală şi de Est, au intrat pe 15 februarie la tranzacţionare pe piaţa principală a BVB sub simbolul WINE, după realizarea cu succes a unei Oferte Publice Iniţiale (IPO) pentru 49% din acţiunile sale, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane lei (echivalentul a 40 milioane euro). 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ȘEFUL ”CENZURII”, VALENTIN JUCAN, A STAT GRATIS ÎNTR-O LOCUINȚĂ DE PROTOCOL: A OCUPAT ILEGAL O CASĂ RA-APPS

Publicat

pe

Valeriu Jucan a ocupat fără drept o casă și nu a plătit chiria. „Stăpânul” delictului de opinie are datorii la stat pentru chiria din casa de protocol. A primit locuință de serviciu când era funcționar la Ministerul Culturii, în București. Nu a plătit chiria, întreținerea și utilitățile. Pentru a scăpa de datorii s-a judecat ani de zile cu Regia Autonomă „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat”. Cât a ocupat locuința legal, statul i-a plătit chiria. Cât a stat ilegal, deontologul Valentin Jucan nu a mai plătit nimic și a ajuns la datorii uriașe către stat.

Noul „cenzor” al libertății de exprimare a avut un parcurs profesional sinuos. Valeriu Jucan este violoncelist licențiat, iar în timpul facultății a fost DJ la un radio din Cluj. Cu un an înainte de absolvire, s-a sucit radical și a devenit consilier al Prefectului din orașul care a dat țării escrocheria „Caritas”, scrie Mihai Belu, într-un articol publicat pe site-ul lumeapolitica.ro.

Concomitent, Jucan a schimbat radical meseria și s-a înscris, în 2004 la un master în drept la Universtitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După un an de studii masterale a devenit colaborator al Senatului la Biroul Permanent, iar apoi (februarie 2007 – septembrie 2009) consultant parlamentar la Direcția de Afaceri Europene a Senatului.

Practic, conform CV-ului oficial, din iulie 2005 până în iulie 2006, Jucan a avut viață grea: era student la Cluj și bugetar la București. Nu știm care era forma de învățământ urmată de Jucan și nici programul de la Senat, dar cu siguranță există suspiciuni rezonabile că una dintre activități era grav afectată de cealaltă.

Casă de la stat pentru Valentin Jucan

Pentru câteva luni în 2008, actualul vice-președinte al CNA a fost consilier al ministrului Culturii, iar pentru alte două luni în 2009 a fost director de cabinet la Ministerul Mediului. Ambele calități se desfășurau în paralele cu funcția de la Senat. Nu discutăm acum competența violoncelistului specializat în drept și diferențele dinte Cultură și Mediu.

În această perioadă, RA-APPS a decis să-i acorde tânărului pluri-specializat o locuință de protocol din fondul destinat ambasadelor și demnitarilor. Nu știm exact momentul la care Valentin Jucan a intrat în locuința acordată cu o chirie modică de stat. Cu certitudine știm că în noiembrie 2008 el nu a mai plătit chirie. 

Povestea felului în care Jucan a ajuns să beneficieze de locuință de la stat a este fabulos.

„Locuința unde stăteam cu chirie a fost spartă. Am rămas pur și simplu în stradă” a rememorat pentru noi Valentin Jucan. „Am primit ajutorul celor de la Ministerul Culturii. Mi-au spus că eu puteam să cer încă de la început, dar neștiind am stat în chirie. Era dreptul legal de care eu habar nu aveam(…) Secretarul general mi-a spus că poate să mă ajute în felul ăsta” povestește oficialul de la Consiliul Național al Audiovizualului cum a ajuns să primească o casă de la stat pe Bulevardul Dacia, într-o zonă ultra-centrală din București.

Statul plătea chiria pentru Valentin Jucan

În decembrie 2009, RA-APPS solicita daune de la Jucan. În iunie 2011 judecătorii stabileau că acesta avea de plată o sumă uriașă pentru acele vremuri. „Obliga pârâtul sa plateasca reclamantei suma totala de 179.979,89 lei, reprezentând contravaloare chirie, amortizari dotari, cote de întretinere, penalitati conventionale de întârziere si dobânda legala aferenta.” se arată în încheierea pronunțată de judecătorii de la Sectorul 2.

Oficialul CNA susține că el a plătit în jur de 11.000 de euro în urma proceselor cu RA-APPS. Suma este diferită de datele existente la instanță. La cursul din acel an, datoria lui Jucan ar fi fost de peste 40.000 de euro. El nu-și mai amintește cât era chiria pe care o plătea la stat pentru că tot statul achita cazarea consilierului ministerial.

„Chiria atunci… nu îmi mai amintesc, pentru că procedura era că factura eu o aduceam la instituție. Instituția era cea care plătea. Nu eram eu cel care plătea și … ulterior decontam. Instituția plătea!” spune Valentin Jucan cu seninătate ca și când este normal ca statul să achite cazarea tuturor funcționarilor.

Citește continuarea pe lumeapolitica.ro

Citeste in continuare

Evenimente

Bursa începe să se pună pe picioare. BVB a deschis pe verde şedinţa de luni

Publicat

pe

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de luni, iar rulajul se cifra la 13,18 milioane de lei (2,6 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacţiilor.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 2,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, era în creştere cu 2,33%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,17%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, era pe plus cu 2,36%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o creştere de 0,12%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a câştigat 2,02%.

Conform datelor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Prefab (+13,07%), Arobs Transilvania Software (+6,12%) şi Teraplast (+5,84%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Condmag (-10,00%), Promateris (-9,59%) şi Aerostar (-5,24%). 

Leul rămâne la aceeași valoare, la o oră după anularea alegerilor prezidențiale. La ce curs se tranzacționează moneda României

Citeste in continuare

Evenimente

9,4 milioane de euro pentru modernizarea microhidrocentralei de la Turceni

Publicat

pe

A fost semnat luni contractul pentru finanțarea reabilitării și modernizării microhidrocentralei de 9,9 MW de la S.E. Turceni, o investiție de 9,4 milioane de euro, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja.

„Am semnat astăzi contractul pentru finanțarea reabilitării și modernizării microhidrocentralei de 9,9 MW de la S.E. Turceni, de Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Investiția, cu o valoare totală de 46,9 milioane lei (aproximativ 9,4 milioane euro), beneficiază de o finanțare de peste 25,4 milioane lei din Fondul pentru Modernizare, echivalentul a 64,47% din costuri, restul fiind asigurat de către beneficiar”, a anunțat Sebastian Burduja.

El susține că, deși traversăm o perioadă dificilă, cu multe incertitudini, proiectele de modernizare a sistemului energetic național trebuie accelerate.

„În fața agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme: investiții pentru întărirea siguranței și securității sistemului energetic. (…) Am văzut în această perioadă tot felul de semnale iresponsabile din partea celor care își spun , dar vor să pună capăt tocmai acelor investiții care ne întăresc suveranitatea. Ce suveranitate ar fi accea în care România ar depinde de energia produsă de alții și folosită ca armă de șantaj, la prețuri pe care le-ar decide doar alții și oferită în schimbul unor compromisuri pe care România nu are voie să le facă?”, a mai scris ministrul Energiei pe Facebook.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE