Stiri economice
„În IT, criza se adânceşte pe zi ce trece când vine vorba de resurse umane”

Bitdefender este una dintre cele mai cunoscute companii româneşti cu afaceri în peste 150 de ţări. Compania se află într-o fază de creştere accelerată, însă Florin Talpeş, CEO-ul companiei, spune că pe lângă această creştere, la fel de importantă este profitabilitatea. „Am trecut de 1.500 de angajaţi. Eu nu sunt foarte fericit, scopul meu nu este să dezvolt echipa foarte mult, ci să cresc businessul. Acum 15 ani, în România, când te refereai la mărimea unei companii te uitai la numărul de angajaţi. Am trecut de faza aia. Noi funcţionăm pe mix de creştere mare, dar ne interesează foarte mult şi profitabilitatea. Sunt companii la care contează doar creşterea, precum Uber. Spre exemplu, Avast s-a listat la Bursa de la Londra la o valoare de 3,23 miliarde de dolari. Creşterea lor era plată, dar compania producea cash, iar investitorii au apreciat profitabilitatea“, spune Talpeş. Bitdefender a crescut, atât pe partea de cercetare şi dezvoltare, cât şi în departamentele de marketing şi vânzări. Centrele de dezvoltare din Iaşi şi Cluj au crescut cel mai mult în ultimii ani. Echipa de cercetare este formată 99,9% din români, însă Talpeş ia în calcul deschiderea unor centre de dezvoltare şi în alte ţări.
„Ne afectează instabilitatea politică atunci când este vorba de resursa umană. Dacă mediul de aici e unul nepropice pentru oamenii de calibru pe care îi avem în Bitdefender, care se simt străini aici, ca ţara lor e guvernată în folosul altora, atunci da avem o mare problemă. Industria de IT are oameni care sunt bine educaţi, care înţeleg realitatea şi care încearcă să fie cetăţeni. Dacă văd că totul e în van, că ţara e capturată de un grup sau altul, s-ar putea să vrea să plece. În viitor asta se va întâmpla, o să avem centre de dezvoltare nu numai în România“, precizează Talpeş.
O altă mare problemă identificată de executivul Bitdefender este legată de sistemul educaţional care nu se adaptează la realitate. „În România, resursa umană e trasă la maxim, sistemul de educaţie nu s-a adaptat cel puţin numeric în zona noastră. În IT, criza se adânceşte pe zi ce trece când vine vorba de resurse umane şi atunci evident că o companie ca Bitdefender trage cât poate şi apoi spune bun, ce alte opţiuni avem. Sistemul de educaţie nu se mişcă decât foarte încet şi atunci când se mişcă foarte încet nu îţi dai seama dacă o ia înainte sau înapoi. Industria IT tot încearcă să influenţeze sistemul de educaţie. În momentul în care devine tot mai greu să recrutezi pe cineva costurile explodează. Nu e vorba de creşterea nivelului de trai că e normală ci faptul că tu nu investeşti suficient de mult sau nu răspunzi cererilor industriei să creşti numărul de locuri de la facultăţile tehnice aşa cum industria îţi sugerează şi cum îţi propune să te ajute să o faci“, explică Talpeş.
În ceea ce priveşte planurile companiei de a se lista la bursă, Talpeş spune că acest lucru se va întâmpla în următorii cinci ani, însă până atunci este posibil ca poziţia sa în companie să fie alta. „În următorii cinci ani, e posibil să nu mai fiu CEO-ul Bitdefender aş putea fi chairman. CEO-ul este implicat în operaţiuni. Eu aş putea fi implicat mai puţin zi de zi, să am un rol strategic de chairman“, spune Talpeş.
Evenimente
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”
Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare.
Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?
Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.
În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.
Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?
Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).
La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).
Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.
La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
Scandal pe piața auto din Marea Britanie, unde asaltul mașinilor chinezești nu este deloc văzut cu ochi buni. Mai nou, circulă informații potrivit cărora automobilele fabricate în China au capacitatea de a spiona.
n Marea Britanie, mașinile electrice produse de companii chinezești sunt privite cu tot mai multă suspiciune. Fără o lege oficială, dar cu reguli stricte aplicate local, autoritățile au început să restricționeze accesul acestor vehicule în apropierea bazelor militare strategice, de teama unor posibile activități de spionaj.
Tehnologia auto, problemă de securitate națională
Vehiculele moderne, mai ales cele electrice, sunt dotate cu o multitudine de senzori, camere și sisteme de conectivitate permanentă la internet. Deși aceste funcții sunt concepute pentru confortul utilizatorului și optimizarea performanțelor, ele pot deveni o vulnerabilitate serioasă atunci când datele ajung pe serverele unor companii cu legături directe cu guverne străine.
Printre producătorii vizați se numără giganți chinezi precum BYD, Great Wall Motors, Omoda și Jaecoo, tot mai populari în Regatul Unit datorită prețurilor atractive. Însă legislația din China, care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, alimentează temerile că aceste mașini ar putea transmite date sensibile fără știrea proprietarilor.
Un exemplu concret este baza RAF Wyton, unde angajații nu au voie să parcheze vehicule electrice chinezești mai aproape de trei kilometri de zonele de comandă. Riscul? Orice mașină conectată poate deveni un „ochi” sau o „ureche” electronică într-o zonă unde informațiile sunt vitale pentru securitatea națională.
Deocamdată, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a impus o interdicție generală, dar recunoaște că analizează constant posibilele amenințări. În contextul unor tensiuni diplomatice recente cu firme chineze implicate în infrastructura britanică, aceste măsuri ar putea fi doar începutul.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale
-
Companiiacum 2 zile
Curățenie profundă și reîmprospătare a spațiului prin debarasare specializată
-
Automotiveacum 2 zile
Serviciile de inchirieri auto sunt solutii avantajoase de mobilitate pentru turisti
-
Evenimenteacum 2 zile
DEFICITUL BUGETAR AL ROMÂNIEI A CRESCUT LA 2,28% DIN PIB ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2025. STATUL A CHELTUIT MAI MULT DECÂT A ÎNCASAT
-
Evenimenteacum 2 zile
TANCZOS BARNA, DESPRE DEFICITUL RECORD ÎN PRIMELE 3 LUNI: „TREBUIE CONTINUATĂ REDUCEREA CHELTUIELILOR ȘI CREȘTEREA INVESTIȚIILOR”
-
Evenimenteacum 21 de ore
REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC
-
Evenimenteacum 18 ore
ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”