Connect with us

Stiri economice

„În IT, criza se adânceşte pe zi ce trece când vine vorba de resurse umane”

Publicat

pe

Bitdefender este una dintre cele mai cunoscute companii româneşti cu afaceri în peste 150 de ţări. Compania se află într-o fază de creştere accelerată, însă Florin Talpeş, CEO-ul companiei, spune că pe lângă această creştere, la fel de importantă este profitabilitatea. „Am trecut de 1.500 de angajaţi. Eu nu sunt foarte fericit, scopul meu nu este să dezvolt echipa foarte mult, ci să cresc businessul. Acum 15 ani, în România, când te refereai la mărimea unei companii te uitai la numărul de angajaţi. Am trecut de faza aia. Noi funcţionăm pe mix de creştere mare, dar ne interesează foarte mult şi profitabilitatea. Sunt companii la care contează doar creşterea, precum Uber. Spre exemplu, Avast s-a listat la Bursa de la Londra la o valoare de 3,23 miliarde de dolari. Creşterea lor era plată, dar compania producea cash, iar investitorii au apreciat profitabilitatea“, spune Talpeş. Bitdefender a crescut, atât pe partea de cercetare şi dezvoltare, cât şi în departamentele de marketing şi vânzări. Centrele de dezvoltare din Iaşi şi Cluj au crescut cel mai mult în ultimii ani. Echipa de cercetare este formată 99,9% din români, însă Talpeş ia în calcul deschiderea unor centre de dezvoltare şi în alte ţări.

„Ne afectează instabilitatea politică atunci când este vorba de resursa umană. Dacă mediul de aici e unul nepropice pentru oamenii de calibru pe care îi avem în Bitdefender, care se simt străini aici, ca ţara lor e guvernată în folosul altora, atunci da avem o mare problemă. Industria de IT are oameni care sunt bine educaţi, care înţeleg realitatea şi care încearcă să fie cetăţeni. Dacă văd că totul e în van, că ţara e capturată de un grup sau altul, s-ar putea să vrea să plece. În viitor asta se va întâmpla, o să avem centre de dezvoltare nu numai în România“, precizează Talpeş.

O altă mare problemă identificată de executivul Bitdefender este legată de sistemul educaţional care nu se adaptează la realitate. „În România, resursa umană e trasă la maxim, sistemul de educaţie nu s-a adaptat cel puţin numeric în zona noastră. În IT, criza se adânceşte pe zi ce trece când vine vorba de resurse umane şi atunci evident că o companie ca Bitdefender trage cât poate şi apoi spune bun, ce alte opţiuni avem. Sistemul de educaţie nu se mişcă decât foarte încet şi atunci când se mişcă foarte încet nu îţi dai seama dacă o ia înainte sau înapoi. Industria IT tot încearcă să influenţeze sistemul de educaţie. În momentul în care devine tot mai greu să recrutezi pe cineva costurile explodează. Nu e vorba de creşterea nivelului de trai că e normală ci faptul că tu nu investeşti suficient de mult sau nu răspunzi cererilor industriei să creşti numărul de locuri de la facultăţile tehnice aşa cum industria îţi sugerează şi cum îţi propune să te ajute să o faci“, explică Talpeş.


 

În ceea ce priveşte planurile companiei de a se lista la bursă, Talpeş spune că acest lucru se va întâmpla în următorii cinci ani, însă până atunci este posibil ca poziţia sa în companie să fie alta. „În următorii cinci ani, e posibil să nu mai fiu CEO-ul Bitdefender aş putea fi chairman. CEO-ul este implicat în operaţiuni. Eu aş putea fi implicat mai puţin zi de zi, să am un rol strategic de chairman“, spune Talpeş.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Românii ar putea plăti facturi duble după eliminarea PLAFONĂRII la energie electrică – ANALIZĂ

Publicat

pe

Românii vor plăti mai mult decât dublu pentru facturile de energie, din momentul în care dispar schemele de compensare. Experții vorbesc despre faptul că oamenii vor începe să plătească peste 1 leu/kWh, dublu față de cel mai mic plafon din prezent. Asta înseamnă că facturile la energie vor crește din 31 martie anul viitor, după ce încetează schema de plafonare. În prezent, milioane de consumatori plătesc 0,68 lei/kWh dar în câteva luni prețul se va dubla. Între timp, Ministerul Energiei pregătește o schemă de sprijin. 

O analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI) arată că jumătate din populația României va plăti prețuri duble la energie electrică.

De asemenea, 40% dintre consumatorii casnici vor achita prețuri cu circa 75% mai mari decât în prezent de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor. Aceste creșteri vor avea loc dacă autoritățile nu iau nicio măsură, notează AEI.

Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Cum vor crește tarifele la energie după eliminarea plafonării

Până pe 31 martie 2025, românii plătesc următoarele prețuri la curentul electric:

  • 0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să-și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
  • 0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
  • 0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
  • cca. 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.

În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.

Prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul de dinainte de plafonare și prețul post plafonare este:

Conform statisticilor, în categoria de consum de sub 100 kWh pe lună sunt majoritatea consumatorilor din România. Vorbim de aproximativ 5 milioane, din totalul de 9 milioane.

Citeste in continuare

Evenimente

MARCEL BOLOȘ A PREZENTAT, LA CEREREA LUI NICOLAE CIUCĂ, PROIECTUL DE REINDUSTRIALIZARE A ROMÂNIEI

Publicat

pe

Marcel Boloș, în calitate de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a răspuns apelului premierului Nicolae Ciucă, prezentând un proiect de reindustrializare a României, care promite revitalizarea și modernizarea  economiei naționale. Această inițiativă ambițioasă, menită să susțină creșterea durabilă și competitivitatea pe plan european, va fi discutată în cadrul Coaliției guvernamentale, având în vedere impactul său semnificativ asupra cererii de forță de muncă și a mediului de afaceri din țară. 

În cadrul acestei prezentări, Boloș a detaliat măsurile de sprijin și ajutor pe care Guvernul le pregătește pentru a încuraja investițiile și pentru a sprijini dezvoltarea sectorului industrial, subliniind importanța colaborării între instituții pentru a transforma viziunea în realitate.

Este vorba de un pachet de măsuri consistent prin care se propune acordarea de sprijin pentru industria României. Punctul de plecare a fost investiția făcută de Nokian (650 milioane euro pe vremea Guvernului Ciucă). Domnul președinte a fost cel care a inițiat acest demers pentru ca în cele din urmă să avem o decizie a CE pentru acest tip de investiții. E proiectul care a deschis drumul pentru acest pachet de măsuri. 

– Pachetul are în vedere industrii importante: metalurgică, apărare, construcții, echipamente electrice, auto, chimică. 

– Prima și cea mai importantă măsură – investiții strategice în dezvoltarea României, după modelul Nokian, fiind sprijinite acele investiții și creează locuri de muncă.

– Prima măsură se bazează pe: credit fiscal la finalul implementării investiției, acces utilități publice, obținere acorduri pentru pornirea investiției, crearea mecanismelor prin expropriere să se pună la dispoziție terenul pentru implementarea investiției. 

– A doua măsură, pentru micii industriași, destinată IMM-urilor care propun proiecte de investiții în aceste domenii ale industriei prelucrătoare. 

– A treia măsură privește industria siderurgică și chimică. 

– A patra măsură: prelucrarea metalelor neferoase, având în vedere zăcămintele, în special cupru.

Pachetul vizează procesul de reînnoire industrială, micii industriași, dar și prelucrarea resurselor naturale de care dispunem în România.

„Proiectul de reindustrializare a României este unul dintre cele mai importante proiecte ale țării din ultimii 34 ani. E pentru prima dată când vorbim despre reindustrializarea României cu măsuri clare și cu viziune. Recuperarea unor domenii unde România a avut performanță e o tema esentiala. E vorba de prelucrarea resurselor noastre naturale. E vorba de efectul multiplicator, taxe centrale, locale. Chiar este una dintre cele mai mari realizări în ultimii 34 ani”, a spus europarlamentarul PNL Dan Motreanu

Sursa: Realitatea Din PNL

Citeste in continuare

Evenimente

Stațiuni vechi cu prețuri de 2024. Ce nemulțumiri au turiștii care au vizitat litoralul românesc – VIDEO

Publicat

pe

Românii sunt tot mai nemulțumiți de litoralul românesc. Pe lângă tarifele exorbitante, peisajul lasă mult de dorit, potrivit Realitatea Plus.

Hoteluri abandonate, clădiri neterminate, trotuare fără asfalt și alge pe plaje. Un turist a vizitat o stațiune de la malul mării și a postat totul pe internet. 

Românii tot mai nemulțumiți de litoralul românesc

„De ce mi se pare frustrant? Pentru că litoralul arată atât de deplorabil și neîntreținut și în al doilea rând că nu este ieftin. Aici e intrarea pe plajă. Cred că și construcția asta nu s-a terminat că a venit ciclonul, nu? Să zicem că nisipul ăsta e de la ciclon…dar asta nu e de la ciclon aici. Plaja arată drăguț, o mare de șezlonguri.”, spune un turist nemulțumit.

Și nu este singurul, căci mai multe astfel de mesaje circulă în mediul online, iar oamenii spun că raportul calitate-preț nu este deloc avantajos atunci când decizi să-ți petreci vacanța pe litoralul din România.

https://youtube.com/watch?v=IsZ6tRM2txk%3Fsi%3DpTLU_9124oRd6g

Citeste in continuare

Trending