Connect with us

Stiri economice

Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relaţia cu Franţa

Publicat

pe

„De 10 ani există între ţările noastre un Parteneriat Strategic solid în toate domeniile, pe care ne dorim să-l aprofundăm şi, în acelaşi timp, să-i dăm mai multă concreteţe”, a spus şeful statului, care a amintit că i-a primit, la Palatul Cotroceni, atât pe Francois Hollande, cât şi pe actualul preşedinte francez Emmanuel Macron. 

„Prietenia România- Franţa este specială şi datorită celor două comunităţi deja tradiţionale care acţionează ca adevăraţi ambasadori în viaţa de zi cu zi”, a mai spus Iohannis. 

Şeful statului a vorbit despre aportul românilor la societatea franceză. „Comunitatea română din Franţa a demonstrat că este un contribuitor important la dinamica economică şi socială a societăţii franceze, iar comunitatea franceză din România, şi mulţi dintre ei se află astăzi aici, şi mă bucură acest lucru, este o comunitate vivace, activă în mediul economic şi nu numai”, a punctat el. 

Iohannis a vorbit despre unul dintre conceptele viziunii franceze – fraternitatea. „Sunt convins că doar unindu-ne forţele, în spiritul fraternităţii noastre istorice, România şi Franţa vor contribui, ca două ancore de stabilitate la un capăt şi celălalt al Uniunii Europene, la reuşita relansării proiectului unei Uniuni mai puternice”, a spus el. 

De asemenea, şeful statului a făcut referire şi la Sezonul România – Franţa, ce va începe la finalul anului. „Fără a neglija trecutul, Sezonul este orientat către viitor şi urmăreşte să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România şi Franţa, ne-o dorim mai puternică”, a afirmat preşedintele. 

El a subliniat că, dincolo de semnificaţiile istorice pentru Franţa, 14 Iulie „a devenit şi o sărbătoare a valorilor democratice care ne unesc: ataşamentul faţă de idealul de libertate, determinarea de a lupta pentru ca fiecare cetăţean să poată reuşi în viaţă şi în societate – ceea ce numim egalitate – şi convingerea că nimeni nu trebuie lăsat în voia sorţii, şi anume fraternitatea”. 

După discursul oficial, şeful statului a urat, în franceză, succes echipei Franţei în finala Campionatului Mondial de fotbal de duminică. 

La recepţia de sâmbătă, de la Ambasada Franţei la Bucureşti, au fost prezenţi şi membri ai corpului diplomatic, ai Guvernului, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, precum şi fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ

Publicat

pe

În ciuda reformelor bugetare anunțate de Guvern, România s-ar putea confrunta în această vară cu o creștere a cotei TVA, o măsură care ar putea declanșa un val de scumpiri în lanț. Situația bugetară este tot mai dificilă, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale consumă aproximativ 90% din veniturile statului, lăsând spațiu redus pentru investiții și dezvoltare.

Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar analiștii avertizează că, fără măsuri fiscale suplimentare, România riscă să-și piardă atractivitatea pentru investitori. După Ungaria, suntem statul care plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturi, iar în 2025, estimările arată că vom cheltui nu mai puțin de 9 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor.

În acest context, creșterea TVA devine, în opinia experților, o măsură aproape inevitabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a evita dezechilibre economice și mai mari. Deși nepopulară, o astfel de decizie ar putea fi crucială pentru a stopa deteriorarea situației fiscale și pentru a menține România pe linia de plutire în fața creditorilor și partenerilor europeni.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE

Publicat

pe

Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită de patru zile în India, într-un moment tensionat pe plan comercial, marcat de amenințarea impunerii unor taxe vamale de până la 26% pentru exporturile indiene către Statele Unite. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump, a fost suspendată temporar pentru 90 de zile, oferind o fereastră de oportunitate pentru negocieri.

Vizita lui Vance are ca obiectiv consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și New Delhi. Potrivit Ministerului de Externe indian, vicepreședintele american și premierul Narendra Modi vor discuta despre evoluția relațiilor bilaterale și vor face schimb de opinii privind chestiuni regionale și globale de interes comun.

În timp ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică, India adoptă o atitudine prudentă, analizând impactul eventualelor suprataxe și posibilele oportunități economice. Washington și New Delhi sunt deja angajate în discuții pentru prima etapă a unui acord comercial reciproc avantajos, în contextul unei cooperări tot mai strânse în domeniile IT, servicii și apărare.

Optimismul este prezent de ambele părți, iar oficialii indieni speră că această vizită va duce la un progres semnificativ în relațiile economice dintre cele două democrații majore.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE

Publicat

pe

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW, arată Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care citează datele furnizate de Transelectrica. Producția de energie a fost redusă deliberat, pentru a evita dereglarea sistemului, din cauza consumului foarte mic.

Producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.

În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.

”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.

În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.

Chiar și așa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune, a mai transmis Pîrșan.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE