Connect with us

Stiri economice

O țară care vroia să intre în UE se prăbușește. Ce spune FMI

Publicat

pe

Banca Centrală a Turciei şi-a majorat, miercuri, în mod semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, şi totodată a promis că va continua să înăsprească politica monetară dacă va fi nevoie, transmite Reuters. 

Lira turcească s-a depreciat cu aproape o treime în raport cu dolarul în acest an, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a preţului alimentelor şi combustibililor, investitorii fiind îngrijoraţi cu privire la efectele asupra economiei reale şi sectorului bancar. 

Guvernatorul Murat Cetinkaya a anunţat miercuri că Banca Centrală a Turciei a decis să îşi majoreze prognoza de inflaţie pentru 2018 până la 23,5%, de la 13,4%, iar cea pentru 2019 la 15,2%, de la 9,3%. De asemenea, a fost majorată şi prognoza de inflaţie pentru 2020 până la 9,5%, de la 6,7% cât se estima în precedentul raport privind inflaţia. 

„Plecând de la ipoteza unei politici monetare stricte şi a unei coordonări sporite a politicilor concentrate pe reducerea inflaţiei, se estimează că inflaţia va reveni treptat la nivelul ţintă”, a declarat Murat Cetinkaya cu ocazia prezentării raportului trimestrial de inflaţie. 

Banca Centrală a Turciei a avut mult timp o ţintă de inflaţie de 5% iar Cetinkaya a anunţat că va continua să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a reduce inflaţia adăugând că noi decizii de înăsprire a politicii monetare vor fi adoptate dacă va fi nevoie. 

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să menţină dobânda de referinţă la 24%, după o majorare cu 625 de puncte de bază în luna septembrie. Însă, în condiţiile în care luna trecută rata anuală a inflaţiei a ajuns la 24,52%, economiştii susţin că Banca Centrală a Turciei practică o dobândă de referinţă reală (care ţine cont de majorările de preţuri) în teritoriul negativ. 

Dacă anul trecut economia Turciei a înregistrat un avans de 7,4%, cel mai puternic ritm de creştere din G20, pentru acest an Guvernul de la Ankara mizează pe un avans de 3,8%, urmat de un avans de 2,3% anul viitor. Însă Fondul Monetar Internaţional este mai pesimist şi mizează pe o creştere de 3,5% în acest an, urmată de o creştere de 0,4% în 2019. AGERPRES

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE