Poate munca pe laptop provoca probleme de sanatate?

0
273

 

În această perioadă de izolare, din cauza pandemiei, în care mulți dintre noi am muncit de acasă sau, cu alte cuvinte, am făcut „telemuncă”, laptopurile au fost cel mai bun aliat al nostru. Acestea sunt dispozitive funcționale și, în multe cazuri, puternice, dar dacă trebuie să stai cel puțin opt ore cu ochii în ecranul unui laptop, contează mult ergonomia acestuia în raport cu un desktop PC. Poate un laptop să provoace probleme de sănătate?

 

Un laptop ne permite sa muncim, sa ne jucăm sau să ne uităm la filme, tolăniți pe canapea, dar de cele mai multe ori îl folosim la un birou sau la o masă, opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Evident, poți schimba din când în când „locul de muncă”, dacă lucrezi de acasă, precum și poziția în are lucrezi, dar întrebarea rămâne: cât de sănătos este lucrul pe un laptop?

 

Evident, munca pe un laptop stând în genunchi, pe sol sau în repaus, pe canapea, nu este ergonomică și, în scurt timp, îți poate provoca dureri de spate, cervicale și de mâini. Nici când îl folosești la o masă sau la un birou, însă, nu ești scutit de probleme de sănătate.

 

Pentru început, când folosești un laptop la masă, logic, tu ești așezat pe un scaun. Aici trebuie să iei în calcul ca poziția ecranului trebuie înclinată destul de mult pentru a-l putea vizualiza corect. Pe lângă aceasta, trebuie să privești aproape mereu în jos, ceea ce îți poate provoca dureri cervicale și lombare, chiar dacă ai un scaun ergonomic. Aceste lucruri nu se întâmplă, în general, la un desktop PC de birou, al cărui ecran este la înălțimea ochilor tăi.

laptop eMAG

 

Ideal ar fi ca ecranul la care lucrăm să fie mereu la înălțimea ochilor, pentru a-l privi drept, iar nu de sus în jos. De altfel, experții recomandă chiar ca jumătatea de sus a ecranului unui computer la care lucrezi să fie mai sus decât linia ochilor. Acest lucru e greu de obținut la un laptop, cu excepția cazului în care îi punem un înălțător sub el.

Pe de altă parte, dispozitivele de lucru (tastatura și touchpad-ul) sunt gândite pentru a ocupa cel mai mic spațiu posibil. Din acest motiv, poziția mâinilor și a încheieturilor este forțată, la un unghi care nu este natural și care poate produce faimosul sindrom de tunel carpian. Pe de altă parte, touchpad-ul situat în zona centrală ne obligă din nou la o postură deloc naturală a mâinii. Dvs ce laptop folositi, 2 in 1 sau clasic?

 

Mulți ar putea spune că un înălțător, un stand, o măsuță pliabilă pentru laptop, ar putea însemna prinderea a doi iepuri dintr-o lovitură. Ridicarea ecranului laptopului și tastatura într-o poziție mai comodă, rezolvă o parte din problemele de ergonomie. Dacă muncești mult la un laptop, e recomandabil și să folosești un mouse și chiar și o a doua tastatură, mai mare.

 

Avantajul laptopului este portabilitatea, dar nu e recomandat să fie folosit pentru muncă opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Dacă lucrezi mult de acasă, mai bine îți achiziționezi și un desktop PC, iar laptopul îl păstrezi pentru urgențe sau pentru momentele în care trebuie să lucrezi departe de casă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here