Connect with us

Stiri economice

Cea mai bună veste pentru România! Nimeni nu s-a așteptat la acest lucru. Anunțul făcut de Florin Cîțu – Capital

Publicat

pe

Florin Cîţu a declarat că, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, situația arată bine din punct de vedere economic pentru România.

„INS a publicat cifrele pentru primele trei trimestre din 2021 şi arată bine cele trei trimestre. Arată o creştere economică de 8,2% pentru tot anul. Ea va decelera spre finalul anului, dar aici arată deja că economia până în trimestrul trei a mers bine. Va rămâne creşterea economică peste aşteptări”, a declarat preşedintele PNL, la DCnews.

Economia a performat mai bine decât se aştepta oricine

Fostul premier a amintit că Guvernul pe care l-a condus a început anul 2021 cu o creştere economică estimată la aproape 4,5 şi „se va termina anul cu o creştere economică în jur de 7%”.

„Anul trecut am avut venituri mai mari la buget, am reuşit să scădem deficitul bugetar de la 10% la sub 7%, deşi ţinta era de sub 7,16% şi am avut venituri pentru o primă fază de decontare a facturilor fără să afectăm deficitul bugetar. Performanţa economică pe primele trei trimestre a fost una peste aşteptări”, a mai precizat Florin Cîţu.

Liderul PNL spune că economia globală și aceea a României au suferit multe șocuri anul trecut, dar, cel puțin în cazul țării noastre, a performat „mai bine decât se aştepta oricine”.

„Economia României şi economia globală au fost lovite anul trecut de mai multe şocuri pe partea de costuri, de producţie, de ofertă de la producători şi asta s-a văzut în creşteri de preţuri, unul dintre ele este energia (…) Economia României a performat mai bine decât se aştepta oricine, decât ne spuneau toţi specialiştii care azi sunt cu noi la guvernare, dar erau specialişti în partea cealaltă şi spuneau că o să fie un dezastru, că o să fie praf. Nu a fost aşa”, a adăugat el.

BNR nu e îngrijorată încă de inflație

În ceea ce privește rata de inflaţiei de aproape 10% înregistrată în România la sfârşitul lui 2021, Florin Cîţu a explicat că este vorba despre „partea a doua a unei creşteri fără aşteptări şi a unor costuri care se transferă foarte rapid în preţuri”.

„Am avut tot timpul încredere în BNR. Banca Naţională, anul trecut, putea în timpul anului, dacă vedea un pericol permanent sau o creştere a inflaţiei care rămâne sus mult timp, sunt sigur că ar fi acţionat. BNR nu a luat o decizie până în partea de a final a anului când a început să crească uşor dobânzile, ceea ce îmi spune mie că Banca Naţională nu este îngrijorată încă că inflaţia va fi mult peste ţintă. A crescut inflaţia, dar Banca Centrală avea instrumente dacă voia să reducă această dinamică a inflaţiei”, a explicat liderul liberal.

Situația ar putea fi scăpată de sub control

Florin Cîțu punctează că dacă rata inflației rămâne ridicată am putea avea „o spirală cu preţuri şi dobânzi care cresc”, situație care-i va afecta pe românii cu venituri mici sau pe cei cu rate.

„Dacă rata inflaţiei rămâne peste 8% până prin martie-aprilie, îmi este teamă că va fi scăpat sub control fenomenul inflaţiei în România (…) E foarte important ca Banca Centrală să acţioneze acum, dar sunt sigur ce face, ca să reducă rata inflaţiei.

Dacă rata inflaţiei rămâne mare în perioada următoare şi dacă BNR nu e ajutată de politica fiscală, îmi este teamă că vom vedea o spirală cu preţuri şi dobânzi care cresc. Asta afectează doar pe românii cu venituri mici, pentru că cei venituri mari ştiu să se descurce. Investesc în altceva.

Românii cu venituri mici au salariu, au rată. Sunt afectaţi şi de aceea e important ca politicienii şi Banca Centrală să lucreze împreună. Pe de o parte, Guvernul să reducă deficitul bugetar, de pe altă parte, Banca Centrală să se asigure că foloseşte politica monetară ca inflaţia să scadă”, a mai spus Florin Cîţu.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE