CSU îi dă Angelei Merkel un termen de două săptămâni pentru negocierea unui acord european în problema migraţiei

0
248

Decizia a fost luată la o reuniunea a liderilor CSU, menţionează DPA, după noi consultări între cele două formaţiuni conservatoare. 

După acest anunţ, Angela Merkel a organizat o conferinţă de presă la care a apreciat drept rezonabil acest termen de două săptămâni, întrucât el corespunde Consiliului European din 28-29 iunie, insistând că astfel are un mandat puternic de negociere cu liderii europeni la acest capitol. 

Liderii CSU au susţinut la sfârşitul săptămânii trecute că, în lipsa unui compromis cu Merkel, ministrul Horst Seehofer îşi va pune în aplicare chiar de luni planul de expulzare a migranţilor sosiţi în Germania, dar care au fost înregistraţi anterior într-un alt stat al Uniunii Europene, măsură ce ar anula politica uşilor deschise faţă de migranţi promovată de Angela Merkel. 

Aceasta din urmă a transmis luni dimineaţă prin intermediul purtătorului ei de cuvânt că va privilegia calea încheierii de acorduri bilaterale cu statele UE cele mai afectate de afluxul de migranţi pentru a da un răspuns european acestei chestiuni. 

‘Cancelarul a propus discuţii cu o serie de ţări afectate, cu obiectivul de a ajunge la acorduri între state asupra unui control mai bun şi gestiunii unor aspecte ale migraţiei’, a spus la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, scrie Agerpres. 

El a adăugat că Merkel susţine această abordare a acordurilor între state ‘tocmai pentru a da un răspuns european problemelor cu care se confruntă mulţi în Europa’ şi pentru ‘a nu acţiona în mod unilateral’, estimând că ceea ce trebuie să facă UE este să lucreze pentru crearea unui sistem comun de azil la nivel european, obiectiv aflat în prezent în discuţie, dar progresele sunt lente mai ales din cauza opoziţiei unor state faţă de redistribuirea obligatorie a migranţilor între statele UE. 

La conferinţa ei de presă desfăşurată luni după-amiază, Angela Merkel a apreciat că CDU şi CSU împărtăşesc obiectivul de a organiza mai bine migraţia şi de a reduce numărul migranţilor primiţi de Germania, adăugând însă că returnarea migranţilor de la frontierele Germaniei ar putea declanşa un efect de domino. Deşi acum ea s-a declarat favorabilă ideii ca solicitanţii de azil deja înregistraţi într-o altă ţară a UE să nu mai fie primiţi în Germania, Angela Merkel a spus că nu va accepta un ‘mecanism automat’ de respingere a migranţilor la graniţă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here