Connect with us

Stiri economice

Din 2022, România va putea înmagazina gaze și pentru țările vecine

Publicat

pe

Peste 720 de milioane de lei va investi Depogaz, în următorii patru ani, în modernizarea şi extinderea capacităţilor de depozitare a gazelor naturale. Pentru 2018 sunt alocate investiţii de circa 50 milioane de lei. Sursele de finanţare sunt proprii, dar şi fonduri europene. Planurile de dezvoltare merg în paralel cu construcţia BRUA, proiect în care Transgaz a obţinut o finanţare de 180 de milioane de euro, circa 40% din valoarea totală a proiectului.

Capital: Pe cine deserveşte Depogaz?

Bogdan Stănescu: Compania, proas­păt înfiinţată sub umbrela Romgaz, oferă servicii de înmagazinare pentru toţi paticipanţii pieţei de gaze din România, nu numai pentru Romgaz. Investim în extinderea acestui serviciu şi am inclus în planul de investiţii 2018-2022 al instituţiei posibilitatea de a oferi servicii de înmagazinare şi pentru piaţa externă.

Capital: Care este capacitatea Depogaz de depozitare? Ar putea România, cu capacităţile disponibile astăzi, să devină un Hub regional?

B.S.: Există multe avantaje pe care ţara noastră le are şi de care trebuie să profităm. Piaţa gazelor naturale din România este o piaţă relativ matură şi una dintre cele mai dezvoltate la nivelul european în ceea ce priveşte consumul anual, rezervele disponibile şi infrastructura de transport, distribuţie şi înmagazinare subterană a gazelor naturale. Totodată, România se numără printre puţinele state europene cu un grad redus al dependenţei de sursele externe de gaze naturale, cea mai mare parte a consumului de gaze naturale fiind acoperită din producţia internă.

Capacitatea actuală de depozitare a Depogaz este de 2,800 miliarde mc. De altfel, avem o strategie de creştere a capacităţilor de depozitare, începând din acest an şi până în 2022, prin care capacitatea de înmagazinare să crească cu un miliard de metri cubi de gaze, astfel încât România să devină HUB regional. Mărirea de capacitate urmează a fi făcută ţinând cont de gazele din Marea Neagră (depozite pretabile Gherceşti + 500 milioane mc, Sărmăşel + 600 milioane mc).

Capital: Aţi vorbit despre planuri de extindere şi despre investiţii? Despre ce bani este vorba ?

B.S.: Noile reglementări cer ţărilor UE să conlucreze în sensul identificării potenţialelor pericole în aprovizionarea cu gaze naturale şi să agreeze acţiunile comune care pot preveni sau elimina consecinţele întreruperii alimentării cu gaze. Scopul, în final este să reducem dependenţa de sursele externe, respectiv faţă de Rusia. Capacitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale este asigurată în România prin intermediul a şapte depozite cu o capacitate activă totală de 33,93 TWh pe ciclu de înmagazinare.

Șase din ele aparţin Depogaz, care deţine 90% din capacitatea totală de înmagazinare, şi Depomureş, care operează depozitul de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu Mureş. Avem astfel cinci priorităţi majore: modernizarea depozitelor de înmagazinare în scopul creşterii capacităţii de livrare zilnică a gazelor; creşterea capacităţii, creşterea flexibilităţii, creşterea gradului de siguranţă la exploatare şi operare a sondelor în depozite, şi nu în ultimul rând, transformarea unui depozit de înmagazinare într-unul de operare multiciclu. În total, investim 723 milioane de lei, până în 2022. În 2018, investim 50 milioane de lei. Sursele de finanţare sunt cele proprii, parţial, dar şi prin atragerea de fonduri europene.

Capital: Vin tot mai multe de­claraţii din partea unor oficiali din Ungaria cu privire la capacitatea României de stocare. Ce lămuriri sunt necesare?

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE

Publicat

pe

După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană. 

Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.

Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.

De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.

Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.

Citeste in continuare

Evenimente

Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR

Publicat

pe

Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.

Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.

Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.

Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.

Citeste in continuare

Evenimente

Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere

Publicat

pe

Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.

Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.

Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.

Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.

De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.

Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește      cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.

În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE